صفحه اصلي > شرح خبر 


Share
کدخبر: ١٠٣٣٨
تاريخ انتشار: ٠٦:١٢ - 1396/06/20
ایران بهشت تنوع غذایی
غذا، زبان مشترک مردم جهان است؛ براي همين است که در بسياري از مواقع مردم هر کشور را با خصوصياتي غذايي آنها مي‌شناسيم. هندي‌ها را با غذاهاي تند به ياد مي‌آوريم و جنوب‌شرق آسيا را با چاپستيک‌ها و سبک خاص خوردن غذا.
ایران بهشت تنوع غذایی

به گزارش آی سبک، جشنواره «سفره ايراني، فرهنگ گردشگري» در اراک افتتاح شد. جشنواره‌اي که هدف آن شناسايي تنوع غذايي در کشور و جذب گردشگر از اين راه است.

ايران در ميان کشور‌هاي جهان از تنوع غذايي زيادي برخورد‌دار است. تنوعي که به گفته مسئولان گردشگري در کنار هزاران جاذبه ديگر تاکنون مغفول مانده است. همين دليلي بود که در سال‌هاي گذشته مسئولان کشور به فکر جذب گردشگر از راه معرفي جاذبه غذايي و معرفي آن به جهان افتاده‌اند. برگزاري جشنواره‌هاي غذايي، چه در داخل و چه در خارج از کشور به جذب گردشگر کمک کرده است.

آن‌طور که مديرکل دفتر مطالعات و آموزش گردشگري سازمان ميراث فرهنگي مي‌گويد، حدود دو هزار و ۵۲۰ نوع غذا در ايران شناسايي شده و مکتب غذايي ايران در کنار دو مکتب غربي و چيني قرار گرفته است.

تنوع غذايي، فرصت جذب گردشگر
مطالعات و نظرسنجي نشان مي‌دهد که بهترين خاطرات ۸۶ درصد گردشگران در دنيا مربوط به تناول غذاست. اين موضوع به خوبي نشان مي‌دهد که غذاي يک منطقه تأثير شگرفي در رونق گردشگري دارد. ايران با وسعت يک ميليون و ۶۴۸ هزار متر مربع، تنوع اقليم‌ها، فرهنگ‌ها و قوميت‌ها، همچنين مواد اوليه متعدد از تنوع غذايي بالاي برخوردار است و حدود دو هزار و ۵۲۰ نوع غذا در ايران شناسايي شده و مکتب غذايي ايران در کنار دو مکتب غربي و چيني قرار گرفته است و در دنيا به‌عنوان يکي از مکاتب غذايي مهم تلقي مي‌شود. بااين‌حال، اين جاذبه غني در کشور تاکنون آن‌طور که بايد نتوانسته مردم مناطق مختلف جهان را به سوي خود جذب کند.

محسن رنجبر‌، مديرکل دفتر مطالعات و آموزش گردشگري سازمان ميراث فرهنگي مي‌گويد: براي بسياري از گردشگران براي انتخاب مقصد، يکي از شاخص‌هاي مهم، غذاهاي يک منطقه است. به گفته او، فلسفه شکل‌گيري اين جشنواره به مطالعات سال گذشته بازمي‌گردد. در کنار هزاران جاذبه متنوع و متعددي که در کشورمان وجود دارد، موضوع جاذبه گردشگري به وسيله غذا، يکي از مواردي است که تاکنون مغفول مانده است.

رنجبر مي‌گويد: غذا عاملي است که از طريق آن انتقال فرهنگ صورت مي‌گيرد و حتي بسياري از گردشگران غذاهايي را که در مناطق مختلف تناول کردند، پس از مراجعت در آشپزخانه خود طبخ مي‌کنند و درحقيقت يک انتقال فرهنگ صورت مي‌گيرد.

او درباره هدف برگزارکنندگان جشنواره‌هاي غذايي مي‌گويد: هدف ما اين است که غذاهاي سنتي که متأسفانه در رستوران‌ها طبخ نمي‌شود، شناسايي و احيا شود و بتوانيم شرايطي را فراهم کنيم که اين غذاها به منوي غذايي رستوران‌ها راه پيدا کند زيرا امروزه وقتي به هر جاي کشورمان سفر مي‌کنيم، بيش از چند نمونه غذا در منوي رستوران‌ها مشاهده نمي‌شود. بااين تفاسير غذاهاي سنتي يکي از جاذبه‌هاي عمده در هر منطقه محسوب مي‌شوند.

گيلان، پايتخت تنوع غذايي کشور
آذر سال 94 بود که رشت به‌عنوان شهر خلاق خوراک‌شناسي در يونسکو به ثبت رسيد. اتفاقي که نشان مي‌دهد اين استان و به‌طور خاص شهر رشت از چه تنوع غذايي بزرگي برخورد‌دار است. گيلان با 400 نوع غذا و خوردني‌هاي محلي در زمينه گردشگري غذايي در ميان گردشگران داخلي و خارجي شهرت بسياري دارد.

در بسياري از مناطق ايران به خاطر کمياب‌بودن منابع غذايي در فصل زمستان، تنوع غذايي در اين فصل کاهش چشمگيري مي‌يابد. اين درحالي است که در گيلان، حدود ۶۰ غذاي محلي ويژه زمستان وجود دارد. مردم اين استان به کيفيت خوراک اهميت زيادي مي‌دهند اما به نظر مي‌رسد تنوع محصولات کشاورزي در اين استان هم به تنوع غذايي بيشتر منطقه کمک کرده است. برخي خوراکي‌ها و غذاها مخصوص اين استان است و برای چشيدن طعم آنها فقط بايد راهي گيلان شد. براي همين است که از غذاهاي اين منطقه با نام جاذبه‌هاي گردشگري ياد مي‌شود.

تنوع غذايي در گيلان آن‌قدر زياد است که مي‌تواند هر گردشگري را با هر نوع ذائقه‌اي راضي کند. به‌عنوان نمونه قورمه‌سبزي گيلاني با مرغ، گوشت، ماهي و طعم‌هاي مختلف طبخ مي‌شود که هرکدام براي هر ذائقه‌اي خوشايند است. باقلاخورش، ميرزاقاسمي، خوتکا‌فسنجان، کولي و... از غذاهاي گيلاني است.

اگر بخواهيم نمونه‌هاي خوبي از سفره گيلاني‌ها را نام ببريم، بايد بگوييم هفت غذاي اصيل گيلاني شامل مرغ‌ فسنجان يا مرغ لاکو، ميرزاقاسمي، باقلاخورش، ترش‌تره، کويي‌خورش، سيرقليه و آلومسماست. از ديگر غذاهاي محلي گيلان اناربيج، شش‌انداز، سيرابيج، شيرين‌تره، خالوآبه، چخرتمه، نازخاتون، موتن‌جن، لونگي، کولي غورابيج، ماهي فيبيج، واويشکا، ترش شامي، شامي، انواع کوکو، انواع آش و چاشني است.

انواع شيريني‌های محلي گيلان شامل فرني، رشته و خشکار، گل پالوده، ترک حلوا، خاتون‌پنجره، خرش حلوا و سمنو، حلواي رقايب، انواع کلوچه و انواع نان محلي است. اين همه تنوع غذایی، گيلان را به پايتخت گردشگري غذايي ايران تبدیل کرده است.

صادرات آبگوشت ايراني
آبگوشت، غذاي ملي ايرانيان است. طبق آمار گمرک جمهوري‌اسلامي ايران در 6 ماهه منتهي به شهريور سال ۹۵، بيش از ۱۱۱ تن آبگوشت ايراني به کشورهاي مختلف جهان صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، از نظر حجم و ارزش افزايش قابل‌توجهي را نشان مي‌دهد.

آبگوشت که به اسامي ديگري ازجمله يخني و نخودآب نيز معروف است، بيش از 14 نوع دارد که در مناطق مختلف ايران پخته مي‌شود. آبگوشت ايران در کشور‌هايي نظير افغانستان، امارات متحده عربي، انگليس، آلمان، عراق، استراليا، کويت، لبنان و حتي نيوزیلند نيز مشتريان بسياري دارد و از جمله اقلام غذايي پرمخاطب ايران در این پنج قاره به شمار مي‌رود. اين اعداد و ارقام نشان مي‌دهد که ايران مي‌تواند تنها با همين يک نوع غذا، سالانه گردشگران زيادي را جذب کند، موضوعي که تاکنون توجهي به آن نشده است. سود حاصل از شهرت اين غذا تنها به صادرات آن منتهي شده است.

غذا نماد فرهنگ يک جامعه است
ابراهيمي، مدير بخش مردم‌شناسي دانشنامه ايران در مرکز دايره‌المعارف بزرگ اسلامي، پيش از اين درباره اهميت انواع غذاها در ايران گفت: مقوله خوراک و فرهنگ آشپزي هر جامعه برآمده از فضاي تاريخي- جغرافيايي آن جامعه است و عوامل متعددي در شکل‌گيري آن دخالت دارند؛ بنابراين خوراک‌ها و فرهنگ غذايي هر جامعه‌اي مي‌تواند شيوه‌هاي رفتاري، باورها و پنداشت‌ها و انگاره‌هاي ديني- مذهبي مردم را بازگو کند. در ايران بسياري از خوراک‌ها رابطه متقابلي با ساختار اسطوره‌اي ايرانيان دارد. فرهنگ غذايي ايرانيان چيزي فراتر از پخت و ترکيب انواع مواد غذايي است. غذاها در ايران تفاوت‌هاي قومي و طبقاتي افراد را نشان مي‌دهد و منش، خصلت و باورهاي آنها را بازمي‌نمايد؛ بنابراين غذاها مي‌توانند به‌طور نمادين و رمزي، ساختار فرهنگي و انگاره‌هاي ديني- آييني جامعه‌مان را با «زباني» ويژه بازگو کنند.

به گفته اين مردم‌شناس، اين اصطلاحي است که نزد انسان‌شناسان علاقه‌مند به مقوله غذا شناخته شده است: «زبان غذا»، زبان غذا يعني خوشمزگي، آداب غذا خوردن، معناي مذهبي ـ قومي، پزشکي، جادويي و حتي ارزشمندي و قداست آن.

منبع: وقایع اتفاقیه

برچسب ها:
غذا, تغذیه, سبک تغذیه, سلامت,
نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




پربيننده ترين ها